Antyoksydanty w jagodach acai

Acai berry to cudowne jagody leczniczo-energetyczne prosto z amazońskiej dżungli na północy Brazylii. Po latach badań doktora Alexandra Schaussa nad właściwościami jagód acai i odkryciu ich niezliczonych działań leczniczych, energetycznych i odchudzających zrobiło się o nich głośno na całym świecie. Jagody acai to bomba witaminowa i odżywcza dla ludzkiego organizmu.

Jagody acai znane są przede wszystkim z bardzo wysokiej zawartości antyoksydantów. Ich ogromna ilość w jagodach acai wiąże się z dużą ekspozycją owoców na słońce, w obronie przed nim wytwarzają one ogromną ilość antyoksydantów. Jagody acai są owocami Euterpy warzywnej, łac. Euterpe oleracea. Jagody acai rosną na palmach osiągających do 15-20 m wysokości. Liście tych palm osiągają do 3,5 m długości. Niezwykłe właściwości jagód acai są zasługą tropikalnego klimatu brazylijskiej dżungli i bardzo żyznych ziem. Odtworzenie hodowli Euterpy warzywnej w innych szerokościach geograficznych jest niemożliwe, dlatego jagody acai są dostępne w formie naturalnych owoców jedynie w Brazylii. Do Europy i USA jagody acai trafiają przetworzone – w formie tabletek, powlekanych kapsułek, kaw, soków, koktajli, suszu i proszku.

Jagody acai charakteryzują się bardzo wysokim współczynnikiem ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). ORAC jest to zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze w próbkach biologicznych. Inaczej nazywana jest pojemnością antyutleniającą lub pojemnością antyoksydacyjną. ORAC dla jagód acai wynosi 1026, która dwudziestokrotnie przewyższa ORAC dla winogron, które były jeszcze do niedawna uważane za owoce o najwyższym ORAC i jako takie za najlepsze w zwalczaniu wolnych rodników.

Antyoksydanty zawarte w suplementach diety z jagód acai mają taką samą siłę oddziaływania jak przy spożywaniu świeżych, surowych jagód acai. Świeże jagody acai poddawane są specjalnemu procesowi suszenia – liofilizacji – przez co susz nie traci nic z wartości odżywczych świeżych jagód. Z suszu powstają ekstrakty, które są głównym składnikiem suplementów z jagód acai.

Preparaty z dodatkiem jagód acai berry zawierają bardzo duże ilości antyoksydantów, co pozwala dostarczyć organizmowi skutecznego narzędzia do walki z wolnymi rodnikami. Antyoksydanty dostarczane w specyfikach z jagód acai pomagają zapobiegać nowotworom, chorobom serca i układu krążenia. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i toksyny, które przedostają się do ustroju z zanieczyszczonego powietrza oraz sztucznych konserwantów i ulepszaczy żywności. Potężny zastrzyk antyoksydantów w postaci suplementów diety z jagód acai podnosi energię witalną i  skłania do większego wysiłku fizycznego. Zwiększa się wytrzymałość układu mięśniowego i funkcjonowanie układu krwionośnego, przez co jesteśmy mniej podatni na zmęczenie. Poprawia się także w widoczny sposób stan skóry, włosów i paznokci.

Dodaj komentarz


3 × = dziewięć